Вы тут
Home > Новости > Електронна система адміністрування ПДВ

Електронна система адміністрування ПДВ

ukraina-nova_systema_elektronnoho_administruvannya_pdv-1

Розвинута економіка – запорука процвітання країни.

Україна ступила на шлях змін, де реформування економіки є ключовим завданням. Розуміння конкретних законопроектів в дії, їх насідків та вплив як на підприємства, так і на фізичних осіб – це безумовно важливо. Разом з тим важливо також розуміти, чи прийняті закони відповідають на ті макроекономічні виклики, які є першочерговими, чи дійсно спрямовують на той шлях, який веде до розвитку через системні зміни.

ukraina-nova_systema_elektronnoho_administruvannya_pdvДуже влучна цитата “Провали в економіці найкраще видно через діри в бюджеті”. Тому, реформування бюджетної політики та власне контроль за доходами і видатками бюджету є чи не головним завданням. Одне із нововведень на законотворчій ниві – зміни до податкового кодексу, цікавою частиною якого є електронна система адміністрування ПДВ. 31 липня 2014 року на черговому засіданні Верховної Ради України було ухвалено Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень)» (далі – «Закон). Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, окрім окремих положень, що набирають чинності пізніше. Закон було опубліковано в Голосі України No 146 (5896) від 2 серпня 2014 року.

Система електронного адміністрування ПДВ передбачає, що його платнику в день реєстрації платника податку, у системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відкривається рахунок. Крім того, податкові накладні складаються виключно в електронному вигляді і реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній.

Це, на думку прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, дозволить прибрати корупційну складову в питанні відшкодування ПДВ. Також нова система дозволить на новому рівні налагодити процес відшкодування ПДВ, скасувавши практику, коли деяким платникам доводилося місяцями очікувати його відшкодування.

Продовжуючи цю думку, керівник ДФС (Державної фіскальної служби) Ігор Білоус зазначив, що запровадження нової системи, унеможливить формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету, а це, у свою чергу, сприятиме підвищенню рівня надходжень податку до бюджету. Крім того, буде скорочено обсяг тіньової економіки в країні та витрати держави на адміністрування ПДВ. покращення економічного здоров’я країни.

«Така система підвищить прогнозованість процесу мобілізації податку на додану вартість до державного бюджету. Надходження ПДВ вже сягає майже 40 відсотків від усіх податкових надходжень і я переконаний, що потенціал цього податку для наповнення бюджету ще не вичерпано», –

підкреслив Голова ДФС Ігор Білоус.

Електронна система складатиметься з трьох основних елементів: Єдиного електронного реєстру податкових накладних, з банку, в якому автоматично будуть відкриті рахунки усім платникам ПДВ та з бази даних митниці в частині інформації про імпорт та експорт товарів.

Так, з 1 січня наступного року для всіх платників ПДВ в автоматичному режимі відкриють електронні рахунки в банку, який буде створений та підконтрольний Національному банку України. Усі податкові накладні реєструватимуться в Єдиному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді, а для цього платник повинен мати достатню суму податкового кредиту, підтверджену зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та сплатою ПДВ при імпорті товарів.


Передбачається, що таке нововведення стане системним рішенням для контролю нарахування, сплати і відшкодування ПДВ, ліквідації «податкових ям” і схем махінацій із ПДВ та дозволить здійснювати бюджетне відшкодування податку експортерам та імпортерам в автоматичному режимі на місяць раніше, ніж зараз.


Цей Закон дуже ретельно аналізується підприємствами, спеціалістами в області податкового законодавства, та вже є надзвичайно велика кількість доробок, запитань, пропозицій як технічно це має (буде) працювати, які можливо можуть виникати питання та наслідки. Крім технічних моментів реалізації цього законопроекту (говоримо лише про частину, що стосується електронного адміністрування ПДВ), основними загальними тезами виділяються наступні:

З боку Держави: прозорість у відшкодуванні ПДВ та відсутність махінацій, наповнення Державного бюджету, виведення податків з тіньового сектору.

З боку підприємств основні запитання лежать в площині: виведення з обороту компанії 20% грошових потоків, адміністративне навантаження, технічні деталі щодо ведення обліку та неврегульовані ряд моментів (як от врегулювання перехідного періоду, наприклад: Яким чином працюватиме механізм реєстрації податкових накладних в ЄРПН за грудень 2014р. в січні 2015 р., враховуючи, що такі податкові накладні не будуть стосуватися декларації з ПДВ за січень 2015 р та ін.)

Але основне питання, яке вбачається в цій ініціативі – чи дійсно це нововведення сприятиме подоланню корупції та махінацій з ПДВ, чи є така ініціатива правильно обраним шляхом для встановлення чітких правил, які не лише встановлюють прозорий механізм керування доходами бюджету, а і спонукають підприємства підтримувати такі ініціативи та вбачати переваги із виведення бізнесу із тіньових секторів економіки.ukraina-nova_systema_elektronnoho_administruvannya_pdv-1

З однієї сторони, такий механізм наче дійсно спрямовує окремо грошові потоки пов’язані із ПДВ, та дозволяє державі мати більший контроль. З іншої сторони, загальновідомий факт, що відшкодування ПДВ у всі роки незалежності України «вартувало» підприємствам від 30 до 50% від суми повернення ПДВ. Тобто, одним із основних проблем не було лише небажання підприємств декларувати коректно ПДВ і тд, варто нагадати, що фізично неможливо отримати реальні суми, заборговані державою підприємствам.

З іншого боку, найбільші схеми по «відмиванню» ПДВ не могли би бути реалізовані маленькими чи середніми підприємствами. Навіть, якщо і так – то такі схеми не могли бути проведені без підтримки адміністративного ресурсу податкових органів і тд.

Тому, аналізуючи цей законопроект, знову випливає питання як боротись з корупцією і чи запропонований метод реально покращує ситуацію. В такому контексті, мабуть, слід зазначити що таких систем адміністрування ПДВ немає в Європі чи США, що наводить на думку, що для розвинутих економік це точно не є найкраща практика.

Коротко підводячи підсумок, ініціатива про електронне адміністрування ПДВ в короткостроковій перспективі, можливо, і дає більший контроль над грошовими потоками пов’язаними із ПДВ і можливо, це і акумулює кошти в державному бюджеті. Однак, це не може бути постійною практикою, бо якщо така система і існуватиме – це значить, що щось працює не так, якщо ми керуємось системами створеними для країни, де існують мега корупційні схеми.

Крім того, варто зазначити, що введення цієї системи, скоріше за все, вимагатиме від держави певної інвестиції в технічне оснащення і вирішення технічної сторони питання. Чи потрібна така інвестиція в проект, який немає існувати довготерміново? (невідомо, яка потенційно може бути потрібна сума для такої системи). Того виглядає ця ініціатива як боротьба із симптомами, а не програмою оздоровлення країни. Можливо, в даних умовах, це може мати місце, але при цьому треба розуміти які будуть дальше системі зміни розбудови економіки. Тут проводиться аналогія про лікування гангрени вітамінами.

Так, можна покращувати формулу вітамінів, удосконалювати і тд, але тим часом гангрена може лише розвиватись. Так і тут – можна удосконалювати цю систему, ввести банківські рахунки, які будуть контролюватись Державою, але є закономірне питання – яка буде система по контролю розподілу тих коштів з банківських уже державних рахунків? Як буде покращено контроль над видатками і яка буде відповідальність за махінації державними посадовцями?

Тому, однозначно можна стверджувати, що система не є показником успішної країни, а відповідно немає мати місце в довгостроковій перспективі. Мають бути дієві механізми боротьби з корупцією власне, а не з її наслідками. Має змінитись система, мають змінитись цінності у тих людей, які знаходяться при владі.

Автор: Мирослава Дмитрук

Top